sâmbătă, 12 decembrie 2020

Fizica. Probleme cu forțele Greutatea, Tensiunea din fir și Normala

 1. Un corp cu masa m=2kg este ridicat cu accelerația a=2m/s^2. Firul de susținere rezistă la o tensiune maximă Tmax=80N. Să se afle: a. Tensiunea în firul de susținere b.accelerația maximă cu care trebuie ridicat accelerat corpul pentru ca firul să se rupă.









2. Într-un lift care urcă frânat cu accelerația a=1m/s^2 se află un om cu masa m=100 kg. Să se afle: a.Valoarea forței cu care apasă omul pe podeaua liftului (N) b.Valoarea maximă a accelerației cu care coboară liftul, astfel încât omul să mai apese pe podea. 




3. De un fir este prins un corp cu masa m=0.5 kg. Corpul și firul se află într-un vagon care pornește accelerat. Pendulul deviază față de verticală cu unghiul a(alfa)=30grade. Să se afle accelerația vagonului și  tensiunea în fir în poziție finală.


4. Asupra unui corp cu masa m=2kg acționează sub unghiul a(alfa)=60grade o forță F ca în desen. Mișcarea corpului se face fără frecare cu accelerația a=1m/s^2. Să se afle valoarea forței F și valoarea forței cu care corpul apasă pe plan (N).


5. Un parașutist cu masa m=80kg întâmpină în cădere datorită aerului o forță de rezistență direct proporțională cu viteza instantanee F=-kv(vectorial). Parașutistul sare din avion de la o înălțime foarte mare și își deschide imediat parașuta. Știind că în imediata vecinătate a Pământului parașutistul cade cu o viteză limită v0=4m/s, să se afle: a. Constanța de proporționalitate k b. Accelerația parașutistului când viteza acestuia este v=2m/s.


6. Pe o masă orizontală se află două corpuri cu masele M=4kg și m=1kg legate prin intermediul unui fir inextensibil. Se trage corpul M cu o forță orizontală F=15N, mișcarea corpurilor făcându-se fără frecare. Să se afle: a. Accelerația sistemului b. Tensiunea din fir c. Accelerația sistemului și tensiunea din fir, dacă forța F formează cu orizontala un unghi a(alfa)=60grade.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu